Skip to main content

Je kunt ook na je leven impact blijven maken

Yolenta Pater, relatiemanager Nalatenschap bij ZOA, spreekt geregeld met mensen die heel bewust iets willen nalaten aan ZOA.

het verschil maken

Interview Yolenta Pater over nalatenschap

Yolenta Pater is relatiemanager Nalatenschap bij ZOA. "Geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt, las ik onlangs. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit o zo waar is”, zegt Yolenta Pater. Zij spreekt geregeld met mensen die heel bewust iets willen nalaten aan ZOA. “Door ZOA op te nemen in je testament, kun je verschil blijven maken in de levens van mensen die alles zijn kwijtgeraakt, en ook na je leven echt hoop blijven bieden!”

Wilt u ook eens praten over nalaten? Dan staat Yolenta Pater u graag te woord. Dat kan bij u thuis in de woonkamer, of bij ons op kantoor in Apeldoorn. Geheel vrijblijvend, zonder enige verplichtingen. We verwelkomen u graag. We stellen daarom Yolenta graag even voor.

Kun je iets meer vertellen over je werk als relatiemanager Nalatenschap?

“Ik leg contact met mensen die betrokken zijn bij ZOA en ook na hun leven van betekenis willen blijven voor kwetsbare vluchtelingen wereldwijd. Vaak ben ik in gesprek over hoe dat zou kunnen, dus op welke manier zij kunnen bijdragen. Verder houd ik mensen op de hoogte van het werk van ZOA, onze programma’s en projecten. Ook vertel ik welke impact hun bijdrage heeft op mensenlevens.”

Wat deed je hiervoor?

“Hiervoor was ik manager in de bankensector, waar ik veel ervaring opdeed. Na een zoektocht om meer zingeving in mijn werk te hebben, ben ik bij ZOA terechtgekomen. Als kind werd ik altijd al geraakt door armoede in Afrika. Om nu een bijdrage te mogen leveren aan kwetsbare mensen in de wereld, heeft dan ook helemaal mijn hart.” De filosoof Confucius zei het mooi:

Zoek een baan die bij je past, dan hoef je niet meer te werken.

En zo ervaar ik het ook bij ZOA. Ik ben blij dat ik dit werk mag doen en me kan inzetten voor naasten die dit nodig hebben. En over dat laatste ga ik graag het gesprek aan met relaties van ZOA, met u en jou, die ook van betekenis willen zijn. Samen maken we hét verschil!

Waar loop je warm voor?

“Naast ZOA en het maken van mooie projectbezoeken in Afrika, Azië en het Midden-Oosten, loop ik warm voor God, mijn familie, vrienden en mijn (deel)hond Morris, een heerlijke speelse labradoodle. Ik hou van het buitenleven, van zowel strand als bos en breng daar aardig wat uurtjes door. Omdat ik in het midden van het land woon, is alles op een prima afstand af te leggen. Verder houd ik van reizen, tennis, terrassen, spelletjes en goede gesprekken. En vooral dat laatste kan ik volop kwijt in mijn werk bij ZOA.”

Wat is je motivatie om juist bij ZOA te werken?

“Ons werk maakt een groot verschil voor kwetsbare mensen, het doet er écht toe. Bij ZOA gaat het soms letterlijk om leven en dood. We zijn er met noodhulp, maar ook met wederopbouw, je ziet mensen die van wanhoop naar hoop gaan. Dat is zo mooi! Wie zou hier geen positieve bijdrage aan willen geven?

Geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt, stond onlangs op een kaart die ik ontving. En uit ervaring kan ik zeggen dat dit o zo waar is. In 2020 heeft ZOA maar liefst 1.699.966 mensen in crisisgebieden kunnen bereiken. Al lijkt een situatie nog zo uitzichtloos, wij geloven in geven omdat we zien dat mensenlevens daadwerkelijk veranderen.

ZOA werkt vanuit een christelijke identiteit, die aansluit bij mijn identiteit. Dat geeft een extra dimensie aan mijn werk. ZOA verstrekt, vanuit Gods liefde, noodhulp aan iedereen die dat nodig heeft, ongeacht ras, religie, geslacht of politieke overtuiging.”

Welke betekenis heeft nalaten voor jou?

“We zijn rentmeesters op deze wereld, en dat besef ik maar al te goed. Wat we hebben, hebben we ‘om niet’ en in bruikleen. Het is aan ons hoe we hiermee omgaan, wat we door willen geven en aan wie. Met wie willen we delen? Bij het opmaken van mijn eigen testament, merkte ik de blijdschap bij het zetten van een handtekening. Hier was wel een heel proces aan vooraf gegaan: het onderzoeken van goede doelen, bidden en gesprekken voeren, vooral met mijn familie. Het waren waardevolle gesprekken. Mijn nalatenschap gaat grotendeels naar ZOA en mijn familie zal in overleg met ZOA een land en project kiezen. Zij kunnen hierbij intensief betrokken worden doordat ze een project kunnen bezoeken en via ZOA op de hoogte kunnen blijven van de voortgang. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen! Het opmaken van een testament en het doorgeven van wat ik heb mogen ontvangen, geeft een enorme verrijking. Hoop en perspectief geven aan een ander, daar word ik blij van. Hoe mooi dat dit ook via een testament mogelijk is!”

geloof in geven

Meer weten over nalatenschap?

Het kan heel fijn zijn om met iemand te praten over uw nalatenschap. Dat kan bij u thuis in de woonkamer, of bij ons op kantoor. Een gesprek is altijd vrijblijvend. Wilt u een persoonlijke afspraak? Neem dan contact op met Yolenta Pater – (06) 558 307 18.