Skip to main content

Ellis Samsom laat na aan ZOA: Je kan écht iets betekenen voor mensen op de vlucht

“Als je denkt: ik ben hier met een bepaalde reden, ik mag iets betekenen voor mijn naaste, dan zou ik beslist nadenken over nalaten”, zegt Ellis Samsom. Een deel van haar erfenis gaat naar ZOA.

 

Read more

Goed en Zinvol

'In ZOA zit een extra vonkje'

Pas gaan nadenken over je erfenis als je met pensioen bent? Niet voor Ellis Samsom (55). “Het is juist zo belangrijk om hierover na te denken als je midden in het leven staat. Uit ervaring weet ik dat het leven kwetsbaar is, het kan zomaar voorbij zijn. Daarom heb ik mijn testament opgesteld, en een deel gaat naar ZOA. Het is toch mooi dat mijn geld op een goede en zinvolle manier wordt besteed?”

Pakweg een jaar geleden kocht Ellis een huis. Dat was het moment om meteen haar erfenis te regelen. “Ik ben getrouwd met een lieve man. Samen hebben we geen kinderen. We hebben wel twee paarden, die goed verzorgd moeten achterblijven, dus dat is geregeld in een testament. Een ander deel gaat naar twee organisaties, waarvan ZOA er één van is.”

Je stelt die beslissing tot nalaten niet uit... “Op mijn 32e kreeg ik darmkanker en ik heb de dood in de ogen gekeken. Je kan dergelijke beslissingen niet uitstellen tot na je pensioen, want je weet nooit wanneer je laatste dag is. Omdat ik geen uitzaaiingen had, bleek het allemaal mee te vallen. Ook omdat ik fysiek wat minder goed bedeeld ben, ben ik me enorm bewust van de kwetsbaarheid van het leven.”

Dat heeft ook gevolgen voor hoe jij je leven inricht? “Vroeger vroegen mensen aan mij: ‘Wat wil je worden?’, dan zei ik: ‘Gelukkig.’ Inmiddels is mijn ideaal om de wereld iets mooier achter te laten dan hoe ik ‘m aantrof. Ik wil niet op deze aarde rondlopen, consumeren en dan zomaar verdwijnen, maar een positieve invloed hebben. Alles wat we doen heeft gevolgen, in wat we zeggen en hoe we handelen. Zo kan bijvoorbeeld ons koopgedrag negatieve gevolgen hebben voor het milieu of voor de mensen aan de andere kant van de wereld die in beroerde omstandigheden moeten werken. We kunnen echter ook letten op ons gedrag en onze woorden, zodat mensen er beter van worden.”

Hoe geef je daar persoonlijk invulling aan? “In mijn dagelijks leven ben ik verenigingssecretaris bij Vogelbescherming Nederland en freelance bestuurssecretaris voor kleinere ondernemingen. Daarnaast ben ik coach in ervaringsgericht leren met paarden, voor mensen die willen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat heeft vaak te maken met emoties. Belangrijk is dat je voelt wat er met je gebeurt, dat je luistert naar de boodschap van die emotie, vervolgens handelt naar die boodschap en weer gaat ‘grazen’ ofwel doorgaat met je leven. We zijn vaak gewend om stappen over te slaan, maar dan loop je vast.”

En waar komt het paard om de hoek kijken? “Paarden beheersen die levenskunst: ze horen een geluid, voelen gevaar en reageren daarop, bijvoorbeeld door weg te rennen. Vervolgens gaan ze weer grazen. Paarden houden ons ook een spiegel voor. Als je verdrietig of angstig bent en je communiceert vrolijkheid als je op het paard afstapt, dan kan hij onrustig worden omdat hij een tegenstrijdigheid bij jou ervaart. Naast oefeningen met de paarden geef ik cliënten een theoretische bagage mee.”

Waarom wil je mensen verder brengen? ‘Ik heb altijd dat verzorgende in me gehad, als kind ving ik al gewonde dieren op. Na een wat stroeve jeugd liep ik zelf tegen dingen aan, maar ik ben mentaal gegroeid. Nu wil ik anderen helpen.”

Wil je dat toelichten? “ZOA is er - op het moment dat er echt nood aan de man is. Ze helpen mensen op weg en blijven trouw, totdat mensen zichzelf weer kunnen redden. Als ik zie hoe blij mensen zijn met schoon drinkwater, zo’n heel basale levensbehoefte, dan raakt me dat. En bij ZOA zit er net iets meer in, ja, wat is het? Een extra vonkje. Zonder andere organisaties tekort te willen doen, denk ik dat het komt door die christelijke grondslag. ZOA straalt een bepaalde warmte en medemenselijkheid uit die zich niet laat beschrijven, die is er gewoon.”

Wat wil je tot slot meegeven? “Als je denkt: ‘Na mij de zondvloed en ik vertrek gewoon uit deze wereld’, dan zul je niet snel iets hebben met nalaten. Maar als je denkt: ik ben hier met een bepaalde reden, ik mag iets betekenen voor mijn naaste, dan zou ik beslist nadenken over nalaten. Het is inderdaad niet goedkoop om een testament op te stellen, dat is waar. Maar het geeft echt een goed gevoel te weten dat je ook na je leven impact kan hebben en bijvoorbeeld iets kan betekenen voor kwetsbare mensen, die op hun vlucht alles moesten achterlaten.”

Contact met ZOA

Meer weten?

Wil je meer informatie of een gesprek? Kijk op zoa.nl/nalaten of neem contact op met: Monique Boom - Relatiebeheerder Nalaten

Mobiel: +31 6 38 00 80 94 of stuur een mail naar Monique