Skip to main content
Veronika in haar kapotte huis in Oekraïne

Brokstukken in de sneeuw

Van haar slaapkamer is niets meer over. Al haar speelgoed is weg. De zesjarige Veronika uit Oekraïne vertelt wat haar is overkomen, terwijl ze rondstapt tussen de met sneeuw bedekte brokstukken van hun huis. Ze kan niet wachten tot hun woning is hersteld, met steun van ZOA.

Veronika wist net op tijd te ontkomen

‘Van ons huis is niets meer over’

“Hier was mijn slaapkamer”, vertelt de zesjarige Veronika, terwijl ze wijst naar een paar stukken muur, bedekt met sneeuw. “De Russen hebben ons huis verwoest en alle kamers zijn kapot. We kunnen er niet meer wonen.”

Ze hoorden de vliegtuigen overvliegen, van waaruit woonwijken gebombardeerd werden. Veronika en haar ouders sloegen halsoverkop op de vlucht, toen er gevechten uitbraken in het dorp waar ze wonen, in de buurt van Chernihiv. De buren verloren hun leven. Veronika en haar ouders waren net op tijd hun huis uit.

“Hier stond mijn nachtkastje, waar ik mijn speelgoed op had staan”, vertelt ze. “Ik had mijn eigen kleine knuffelrammetje. En een schildpad.” In een klap raakte het gezin alles kwijt. De winter heeft de restanten van hun woning met sneeuw bedekt.

“Toen we het huis uitrenden met Veronika op de arm, hadden we haar in een doek gewikkeld”, vertellen haar ouders, terwijl ze met hun dochter door de besneeuwde ruïnes van hun huis stappen. “We hoopten dat ze niet zou zien wat er gebeurde. Maar ze keek er toch doorheen. En heeft daar wel een trauma door opgelopen.”

Veronika in haar kapotte huis

Sindsdien verblijft het gezin bij familie. Intussen zijn ze begonnen met de herbouw van hun huis, met steun van ZOA. Want ook al vliegen de drones nog steeds over, het gezin is vastberaden: ze gaan terug. “Ik wil straks een oranje kamer met een hele grote regenboog”, droomt Veronika. “Eén grote. En dan overal kleine oranje regenboogjes erbij.”

In deze barre omstandigheden kunnen we onze naasten in nood niet aan hun lot overlaten. Daarom bieden we winterhulp aan slachtoffers van geweld en rampen. Help je mee met een overwinterpakket?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming