Skip to main content
Joël Voordewind in Oekraïne

"Iedere keer weer ben ik diep geraakt door de verhalen van deze mensen."

Het allesverwoestende geweld van oorlogen of natuurrampen treft nog steeds miljoenen mensen. Uit zijn persoonlijke gesprekken met vluchtelingen heeft Joël Voordewind een diepgaand begrip ontwikkeld voor de wanhoop en verdriet die zij in die momenten ervaren.

Doneer nu

NIET ALLEEN

'We moeten nu bidden!'

Hamza (9) uit Syrië ligt op 6 februari dit jaar in zijn bed te slapen als het huis begint te schudden. Alles gaat heen en weer en iedereen wordt wakker. Hamza’s oma roept: ‘We moeten nu bidden!’ Gelukkig blijft het gezin die ochtend gespaard. Overal in de wijk zijn gebouwen ingestort. 

Het huis van de familie is beschadigd. Maar terwijl de meeste buurtbewoners ergens anders onderdak zoeken, wil en kan het gezin van Hamza niet weg uit hun huis. Zijn broertje is namelijk ziek. Hij is vlak voor de aardbeving geopereerd en ligt op bed. Noodgedwongen besluit de familie daarom om thuis te blijven, ondanks het instortingsgevaar.  

Nog altijd krijgen duizenden mensen te maken met het allesverwoestende geweld van een oorlog of natuurramp. Uit gesprekken met vluchtelingen weet ik wat een wanhoop en verdriet zij op die momenten beleven. Alla (55) in Oekraïne vertelde mij hoe haar gezin in één klap hun huis verloor bij een mortierinslag. Haar schoonvader kwam in de vlammenzee om het leven, omdat hij niet op tijd weg kon komen.  

In Ethiopië ontmoette ik in een noodopvang Kahsu en haar kleinzoontje Tarik*. Tariks moeder was bij de bevalling door ernstige ondervoeding en uitputting gestorven. Kahsu moet nu alleen voor haar kleinkind zorgen. 

Hamza en zijn broertje in Syrië

Iedere keer weer ben ik diepgeraakt door de verhalen van deze mensen. Wat een tegenslag en verdriet moeten zij doormaken. Als je besluit om alles achter te laten omdat je thuissituatie niet veilig is, dan geeft dat enorme stress. Het scheurt gezinnen uit elkaar. Ik hoorde verhalen van mensen die familieleden verloren bij een ramp, maar nergens terecht konden met hun verdriet en rouw – omdat ze niemand meer hadden.

Als je van de ene op de andere dag alles kwijtraakt door een oorlog of een ramp, dan heb je iemand nodig die naast je staat. Daarom komt ZOA al vijftig jaar in noodsituaties direct in actie met noodhulp en wederopbouw. Samen willen we omzien naar onze naaste in nood, juist nu het zo hard nodig is. Want niet eerder waren er zoveel mensen op de vlucht en vonden in korte tijd zoveel rampen plaats. 

Het is een enorme bemoediging als er iemand is die wél naar je omkijkt, weet ik uit gesprekken met vluchtelingen. Dat is waarom ZOA juist daar wil zijn. Om mee te leven met hen die alles kwijt zijn en zo Gods liefde te laten zien. Zodat ze weten dat ze er niet alleen voor staan.

* Kahsu en Tarik zijn gefingeerde namen 

Dankzij de steun van donateurs kan ZOA al vijftig jaar in noodsituaties direct in actie komen met noodhulp. En zodra de situatie het toelaat mensen helpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst. Elke gift, groot of klein, zorgt dat we mensen kunnen helpen. Bijvoorbeeld met voedsel, schoon water, traumaverwerking of onderwijs. Help je mee? 

Word donateur en maak hulp mogelijk