Skip to main content
Jongetje kijkt naar tanks in Oekraïne

Oekraïne opnieuw zwaar getroffen

Afgelopen week heeft Rusland maar liefst 81 raketten afgevuurd op verschillende regio’s in Oekraïne. Ook in Cherson, één van de regio’s waar ZOA werkt, zijn huizen geraakt en gewonden gevallen. De hulpverlening gaat echter onverminderd door.

Raketaanvallen treffen ook Cherson

Nood in Oekraïne is groot

Na een Oekraïens offensief in november is het noorden van de provincie Cherson bevrijd. De bevolking is echter nog niet gevrijwaard van Russische raketaanvallen.

De raketaanvallen komen boven op de gevolgen van de Russische overheersing in het afgelopen jaar. Veel huizen zijn kapotgeschoten tijdens gevechten en bombardementen. Ook zijn er nauwelijks basisvoorzieningen, zoals schoon (drink)water.

Verder liggen er veel mijnen in de velden, waardoor het zaaien van gewassen of het kappen van hout om het huis warm te houden, levensgevaarlijk is. Het grootste deel van de gebleven inwoners van het gebied is vaak oud en arm. Zij hadden niet de middelen om te vluchten voor het geweld.

Onderdak

Uit een onderzoek van ZOA, samenwerkende organisaties en lokale partners in deze regio blijkt dat negentig procent van de mensen gerepareerd of nieuw onderdak nodig heeft. Ook heeft zeventig procent van de ondervraagden niet genoeg of geen inkomen om medicijnen, meubels en auto’s – die soms door Russen in beslag zijn genomen – aan te schaffen. Daarnaast zijn kippen, geiten of koeien verloren gegaan.

De Oekraïense Nattalia vertelt dat zij en haar man jarenlang het beetje dat ze konden sparen opzij legden om een huis in Cherson te kunnen bouwen. “Net toen we begonnen waren met bouwen, brak de oorlog uit. Ons huis is door een aanval in vlammen opgegaan.”

Kapotgeschoten gebouwen in Oekraïne

Opknappen van huizen

ZOA geeft eigenaren van beschadigde huizen een geldbedrag, zodat ze die zelf – met hulp van anderen – kunnen opknappen. Momenteel worden de eerste zeventien huizen via dit project onder handen genomen.

Tevens wordt beoordeeld wat qua ondersteuning van bouwen het meest effectief en efficiënt is. Als deze fase succesvol is, gaat ZOA met het project verder. Het doel is om meer dan duizend woningen in de regio rond Cherson op te knappen.

Daarnaast geeft ZOA aan de meest kwetsbaar getroffen slachtoffers een maandelijks geldbedrag voor zes maanden. Dit is bedoeld voor levensonderhoud, zoals voedsel, medicijnen en hygiëneartikelen, en om spullen te vervangen die door de Russen in beslag zijn genomen. Hiermee steunt ZOA niet alleen de lokale bevolking, maar krijgt ook de lokale economie een steuntje in de rug.  

De bevolking is blij met de hulp van ZOA. Eén van hen, Ivan Petkovich, was er zelfs zo blij mee dat een ZOA-medewerker hem moest beloven mee te gaan vissen wanneer het allemaal voorbij is!

ZOA medewerker in Oekraïne