Skip to main content

Als je moet vluchten in de kou…

IJzige kou treft ook vluchtelingen in de crisisgebieden waar ZOA werkt. Mensen die alles moesten achterlaten - dus ook hun warme huizen en winterkleding - verkleumen tot op het bot. Elly Urban, Hoofd Programma’s bij ZOA en theoloog, schrijft er een column over.

Kapotgeschoten huis in de sneeuw in Oekraïne
Read more

Column over vluchtelingen in de winter

Koud om het hart

"Het wordt me koud om het hart als ik kijk naar de foto’s van vluchtelingen in sneeuw, wind en regen. Ze doen me terugdenken aan die eerste beelden van mensen die Oekraïne ontvluchtten, bijna twee jaar geleden." Een column van Elly Urban, Hoofd Programma’s bij ZOA en theoloog.

Kleine kinderen, dik ingepakt in jassen en mutsen; mensen die zich warmden aan een beker thee. De pijn van vluchtelingen lijkt in de winterkou nog schrijnender op je af te komen. Als een ijskoude windvlaag die je in je gezicht blaast.

Kleed je warm

‘Kleed je warm’. Deze woorden uit de Bijbel komen bij me boven. Woorden uit de brief van Jakobus, over geloven en leven. ‘Als een broeder of zuster nauwelijks kleren heeft en elke dag eten tekort komt, en één van u zegt dan: ‘Het ga je goed! Kleed je warm en eet smakelijk!’ zonder de ander te voorzien van de eerste levensbehoeften – wat heeft dat voor zin?’ (Jakobus 2: 16). Jakobus legt de vinger bij zulke holle woorden, waarvan hij zegt dat die voortkomen uit een dood geloof. Geloof gaat altijd samen met daden van barmhartigheid en rechtvaardigheid, zo houdt hij zijn lezers voor.

Een vrouw op de vlucht uit Oekraïne

Geloven én doen

Het is hartverwarmend om te zien hoe mensen te hulp schieten, klaarstaan met een deken en een muts, een warme maaltijd, een bed om in te slapen. Dat gebeurde bijvoorbeeld toen Oekraïners in lange rijen de grens overgingen. Maar de nood is nog niet voorbij. Op heel veel plaatsen in de wereld treft kou vluchtelingen. ZOA helpt daar waar het hard nodig is, waar het koud is. Waar mensen wegschuilen en warmte bij elkaar zoeken.

De woorden van Jakobus houden me scherp, om me niet te verschuilen achter mijn beeldscherm, waar de kilte van regen en wind me niet echt raken. Jakobus roept op om te geloven en te doen, te bidden en te werken. De ander voorzien van eerste levensbehoeften. Zodat lichamen en harten worden opgewarmd, het hart van de ander én mijn eigen hart.

In landen als Oekraïne en Syrië, maar ook in Marokko, zorgt de kou voor immense problemen voor vluchtelingen. Wil je samen met ons omzien naar onze naasten die vechten tegen de kou?

Ja, ik help mee en geef warmte en bescherming

Voor € 35,- kan een gezin zichzelf warm houden met bijvoorbeeld truien, dekens en warme sokken.