Skip to main content
Kinderen in Syrie onder een deken tegen de kou

Wat zijn de gevaren van kou?

In het Midden-Oosten zakt de temperatuur tot onder het vriespunt. Vluchtelingen in deze gebieden zijn daar niet op voorbereid. Wat zijn de gevaren van kou voor hen?

op de vlucht in de kou

Wat doet kou met je?

We houden niet van kou. En dat is maar goed ook. Want het alarmsignaal van kou maakt ons alert. Zo doen we een warme jas aan en zetten we een muts op als we op een koude winterdag naar buiten gaan. Die bescherming is hard nodig, want kou heeft veel impact op je gezondheid. Daarom zijn de ZOA-winterpakketten ook van essentieel belang voor vluchtelingen in koude gebieden.

Misschien zeg je wel: kou is juist gezond. Het geeft je weerstand toch een boost? Ja, dat klopt. Maar dat geldt alleen als je je kortdurend aan kou blootstelt. Denk aan het koude afdouchen, of een winterduik. Langdurig leven in koude, vochtige en tochtige omstandigheden is funest voor je gezondheid. Voor veel vluchtelingen en ontheemden is leven met kou in de wintermaanden aan de orde van de dag. Met veel gezondheidsproblemen als gevolg.

Wat zijn nu precies de gevaren van kou?

  1. Het inademen van rook van vuurtjes of gesmolten plastic maakt mensen ziek.
  2. Stoken in slecht geventileerde ruimtes is gevaarlijk. Het zorgt voor geïrriteerde luchtwegen of zelfs longproblemen.
  3. Kou kan ook het hart aantasten. Doordat bij kou je bloedvaten vernauwen, heb je een verhoogde kans op een hartaanval.
  4. Kou slaat ook op de spieren die hierdoor verkrampen. Bij langdurige kou kun je zelfs het gevoel in je ledematen verliezen, wat kan leiden tot ongelukken.
  5. Sterke wind kan leiden tot onderkoeling. Zelfs bij matige buitentemperaturen kun je als gevolg van wind onderkoeld raken. Ook kun je verkleumd raken door natte kleding.

Winterpakket

Hoewel de temperatuur in verschillende regio’s van Syrië en Irak onder het vriespunt kan zakken, is het dus niet eens altijd de temperatuur die bepalend is voor gezondheidsklachten als gevolg van kou. Het ZOA-winterpakket is afgestemd op het voorkomen van deze gezondheidsproblemen. Zo zitten er in het pakket onder meer zeil en bevestigingsmateriaal tegen wind, kachels en brandstof, en waterdichte winterjassen en laarzen.

Samen zijn we er om vluchtelingen in de kou de winter door te helpen. Geef je ook warmte aan een gezin dat op de vlucht is in de kou?

Doneer en laat vluchtelingen niet in de kou staan