Skip to main content

Zet moeders in Congo in hun kracht!

ZOA helpt moeders om vol zelfvertrouwen hun plek in te nemen in gemeenschappen.

GEWELD, MISBRUIK  EN UITBUITING

Moeder zijn in landen waar het leven ontwricht is

In landen waar oorlog, honger of een natuurramp alles ontwricht, zijn vrouwen extra kwetsbaar. Samen kunnen we deze moeders bijstaan, zodat zij goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.

Congo is een land waar de hele wereld vecht om felbegeerde grondstoffen. Dat leidt tot veel geweld, misbruik en uitbuiting. Rebellen ronselen kindsoldaten en er is buitensporig veel geweld tegen vrouwen. ZOA helpt onder andere vrouwen – vaak met een verleden van seksueel misbruik – door middel van trainingen in zelfstandig ondernemerschap. We bieden hen de mogelijkheid om deel te nemen aan spaar- en leengroepen. Het is mooi om te zien dat zij hierdoor hun plek innemen in gemeenschappen, waar ze vol zelfvertrouwen kunnen meepraten in de dorpsvergadering.

Cateraar

Een van hen is Mwende Moderine in Rubanga. Zij heeft een handicap aan haar rechtervoet. Haar man heeft haar en hun vijf kinderen verlaten. “Alles was moeilijk”, vat ze haar verleden kernachtig samen. Nu is ze verkoopster geworden van producten als maïsmeel en palmolie, en ze huurt zelfs mensen in om voor haar op het veld te werken. “Ik ga niet langer zelf naar mijn akkers. Ik betaal dagarbeiders om daar diverse klussen te doen. Ook heb ik drie geiten. Ik heb het nu goed, dankzij ZOA. De trainingen in zelfstandig ondernemerschap zijn echt een aanwinst. Ik ben van plan om een grote cateraar te worden. Ik hoop dat andere moeders mijn voorbeeld zullen volgen.”

Dankzij de trainingen van ZOA ben ik financieel zelfstandig geworden en dat heeft me enorm geholpen. Ik ben nu verkoopster. Mijn kinderen gaan naar school en eten heel goed. Ook andere moeders zijn geholpen!

zegt Mwende Moderine (38) uit Congo enthousiast. Op de foto zie je Mwende bij haar geiten.

Suikerhandelaar

In Kibungu woont de alleenstaande 22-jarige moeder Tuliya Butunga met haar twee kinderen. Zij volgde bij ZOA trainingen over sparen en krediet, hygiëne en zelfmanagement. Tuliya Butunga werkt hard om een groothandel in suiker te beginnen.

Ik kan je verzekeren dat mijn leven echt is veranderd! Ik ben suikerhandelaar geworden. Nu heb ik een eigen inkomen en slaag ik er zelfs in om het schoolgeld van mijn kinderen te betalen en de zorg te geven die ze verdienen. Of ik ambitieus ben? Ja! Zodra ik meer kapitaal heb, wil ik groothandelaar worden.

Cassaveboerin

De 19-jarige Mahano Elena in Langala-Kahenge heeft twee kinderen en is ook door haar man in de steek gelaten. Ze werd zelfs door haar ouders het huis uitgestuurd. “Ik bedelde om mijn kinderen eten te kunnen geven.” Totdat ZOA haar hielp met spaar- en krediettrainingen. Ze kocht een perceel grond voor het verbouwen van cassave, liet een strohuis bouwen.

Nu is mijn leven totaal veranderd! Ik verkoop cassave en bananen op de markt van Rubunga. Ik verdien genoeg om mijn kinderen eten en medische zorg te geven en om ze naar school te sturen. Omdat ik bij ZOA lezen en rekenen heb geleerd, weet ik hoe ik mijn geld en spaargeld goed moet beheren. Ik word ik niet langer weggekeken in mijn gemeenschap. Ik heb mijn waardigheid terug!

Ook veerkrachtige vrouwen als Bayoya Muzero (35), Mariamu Mulogoto (34), Nabindu Nakashe (24), Busime Nanjira (25) en Salome Matumaini (27) vertellen over een zwaar verleden en de moeiten om hun kinderen goede zorg te geven. Maar inmiddels hebben ze allemaal een eigen onderneming, groot of kleiner, en hebben zij weer hoop!

Samen zijn we er voor moeders in crisisgebieden. In landen waar oorlog, honger of een natuurramp alles ontwricht, zijn vrouwen extra kwetsbaar. Samen kunnen we deze moeders bijstaan, zodat zij goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.  Help jij mee zodat moeders als Mwende, Tuliya en Mahano vol zelfvertrouwen hun plek in kunnen nemen in Congo.

 

Doneer en help moeders in crisisgebieden

Ik wil er samen met ZOA zijn om hen vol zelfvertrouwen een plek in de maatschappij te geven.