Skip to main content
Briketten maken in Uganda

Duurzaam koken in Uganda

“Ik moest tot voor kort elke dag op zoek naar brandhout”, vertelt Rose. “Daarvan ben ik afhankelijk voor het bereiden van maaltijden.” Voor Rose werd het, door klimaatverandering en ontbossing, steeds moeilijker om haar gezin te voeden. Een kans die ZOA bood, greep ze dan ook met beide handen aan.

Rose deelt innovatieve kennis in gemeenschap

Nieuwe technieken redden mens én milieu

Rose Sunday en haar man Clement wonen in een dorp in de Uwebi-nederzetting in West-Nijl, in het noorden van Uganda. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Sudan, maar moesten vanwege de aanhoudende crisis hun huis ontvluchten.

Net als veel andere vluchtelingen en inwoners in het gebied staan zij voor de uitdaging om hun dagelijkse voedsel te bereiden met de snel uitputtende houtskoolvoorraden. Door klimaatverandering en ontbossing zijn bomen er schaars geworden.

ZOA traint mensen in Uganda in een nieuwe, efficiëntere manier van houtskoolproductie. Hiervoor hoeven veel minder bomen gekapt te worden. De vervuiling van de lucht wordt zo fors gereduceerd. Tegelijk wordt het gebruik van energiebesparende fornuizen, ofwel Lorena-kachels, gestimuleerd. ZOA leert mensen hoe ze die zelf kunnen bouwen van materialen uit de natuur en afval.

Papierresten

De kans die ZOA bood om zich deze technieken eigen te maken, greep Rose met beide handen aan. Om de houtskoolbriketten te maken, vermaalt Rose de steenkool tot fijn stof, bindt deze met een mengsel van papierresten en water en vormt er met de plastic flessen briketten van.

“Nadat je het in de zon hebt laten drogen, is het klaar om te worden gebruikt om te koken”, vertelt ze. Dit proces, gericht op het hergebruiken en in gebruik nemen van overtollig afval, resulteert in briketten die met minder rook en tot wel 32 uur branden. Dit is langer dan traditioneel brandhout.

Duurzame briketten

Het leven van Rose en haar gezin is radicaal veranderd. “Omdat de briketten langer meegaan, heb ik maar twee stukken hout per dag nodig”, vertelt ze. “Ik hoef dus maar één keer per week naar brandhout te zoeken in plaats van dagelijks.” De Lorena-kachel houdt de warmte veel langer vast en stelt haar zo in staat efficiënter te koken.

Training

Rose heeft haar kennis meteen met andere vrouwen in de gemeenschap gedeeld. “Deze nieuwe technieken hebben de meeste mensen in onze gemeenschap nog niet geleerd”, vertelt Clement, haar man. “Maar nu ze het van ons hebben gezien, willen ze het ook implementeren. We hopen dat het programma van ZOA door kan gaan en dat we meer training krijgen in dit soort technieken.

Tot nu toe maken de vrouwen in de gemeenschap van Rose en Clement alleen de briketten voor hun eigen huishouden. “Maar als mensen van buitenaf een bestelling zouden plaatsen, zouden we er meer kunnen maken en verkopen voor extra inkomsten”, zegt Rose.

Mensen in de gemeenschap van Rose en Clement

Doneer en help mensen die getroffen zijn door klimaatverandering