Het afgelegen woestijngebied waar ze opgroeien, is één van de armste regio’s in Colombia. Het leven was er al nooit eenvoudig voor de semi-nomaden. Maar door klimaatveranderingen wordt het nóg moeilijker. Extreme droogte maakt drinkwater steeds schaarser. En door extreme regenval raken wegen onbegaanbaar. Watertrucks kunnen dan het gebied niet bereiken.
Van zilt naar zoet met één druk op de knop
Mensen in noord Colombia snakken naar water. Klimaatverandering zorgt ervoor dat drinkwater alsmaar schaarser wordt in de afgelegen woestijnregio aan de Caraïbische zee. Zilt grondwater zit daar wél in de bodem. En dus komt ZOA met een slimme oplossing: een ontziltingsinstallatie op zonne-energie.
dankzij nieuwe installatie op zonne-energie
Drinkwater in droog gebied Colombia
Ze spannen touwtjes over de weg, om voorbijgaande auto’s te laten stoppen. Het lijkt een spel, maar dat is het niet. Kinderen van de Wayuu-gemeenschap in La Guajira, noord Colombia, willen maar één ding van iedere voorbijganger: water.
Voor de negenjarige Elida en haar vijf broers uit Irraipa zit er dan ook niets anders op dan kilometers lopen om water te halen. Vanuit hun dorp doen ze er een uur over om bij een bron met zilt water te komen. Om zoet water te krijgen moeten ze vijf uur lopen – en weer vijf uur terug. “We hadden ezels om meer water tegelijk te vervoeren”, zegt Elida. “Maar mensen van buiten onze gemeenschap hebben ze vermoord, voor het vlees.”
Besmet water
Voor wie niet zo ver wil of kan lopen, zit er vaak maar één ding op: besmet water drinken uit open vijvers. En daar worden mensen ziek van. ZOA zocht daarom naar een structurele oplossing voor dit probleem. “In de kustgebieden van La Guajira is er juist water in overvloed”, zegt Harm Bouta, ZOA’s waterspecialist. “Maar dat is veel te zout. Een stijgende zeespiegel kan leiden tot zouter grondwater en verzilte waterbronnen. Dit proces van verzilting is heel moeilijk om te keren.”
Van zilt water zoet water maken: daar zet ZOA nu op in. Begin dit jaar werd het eerste ontziltingsapparaat geïnstalleerd. Zonnepanelen op een geitenschuur ernaast zorgen voor de benodigde energie. De machine trekt door omgekeerde osmose zoutionen uit het water, zodat het drinkbaar wordt. Het water – zo’n 10.000 liter per dag – wordt opgeslagen in grote zwarte tanks, waaruit mensen met hun jerrycans kunnen tappen.
Lokaal beschikbaar
Ondernemers uit Nederland financierden de installatie, die in Duitsland geproduceerd is. “Maar dat betekent niet dat de machine voor onderhoud afhankelijk is van Europa”, legt Michiel de Visser van ZOA uit. Met een aantal investeerders was hij in januari bij de ingebruikname van de installatie, die ruim 100.000 euro kostte. “Mensen in de gemeenschap zijn getraind om ermee te werken. En alle onderdelen zijn lokaal beschikbaar. Als er iets kapotgaat, kan de machine direct gerepareerd worden.”
Het onderhoud kost naar schatting 500 euro per jaar. Daarnaast is eens per vijf jaar groot onderhoud nodig. Om geld daarvoor bijeen te brengen, verkoopt de gemeenschap een deel van het water langs de weg. Het leeuwendeel van het schone drinkwater dat de machine produceert, is daardoor gratis beschikbaar voor mensen in het gebied.
Potentie
ZOA hoopt binnenkort nog zeker twee machines te installeren in andere gemeenschappen in het gebied. “Dit project heeft grote potentie”, zegt Michiel. “We hopen nog veel meer mensen met deze techniek van schoon drinkwater te kunnen voorzien. Mensen zoals Elida en haar broers, zodat zij niet langer urenlang hoeven te lopen om water te halen.”
Foto's: BBoth photography