Skip to main content
Syrie_2023_Ingestortgebouw

Ramp op ramp voor Syrië

Als je in Nederland woont lijkt het al een tijd geleden, maar voor de inwoners van Syrië was de chaos van eerdere rampen nog niet opgelost toen er in februari ook nog een aardbeving kwam. We spreken met Wael Abboudi, regiomanager voor ZOA in Syrië. Hij werkt nog steeds midden in de nasleep van de aardbeving. 

Regiomanager in syrië Wael abboudi:

'Voordat de aardbeving begon was ik aan het werk'

Op het moment dat de aardbeving begon, was Wael thuis met zijn familie. Hij beschrijft hoe de aardbeving klonk: “Toen de aardbeving begon hoorde ik angstaanjagende geluiden, het was een mix van het van het schudden van de aarde en van brekende voorwerpen in huis.” Snel besloten hij en zijn familie zich om te kleden en een vluchttas gereed te maken.  

Na de eerste twee bevingen kon de familie eindelijk naar buiten, op zoek naar een veilige schuilplek. “Toen we naar buiten liepen zagen we stenen vallen van de daken, boven op geparkeerde auto’s langs de weg. Veel kinderen huilden en schreeuwden. Honderden auto’s reden heen en weer, zoekend naar een veiligere plek.”  Vanwege de angst voor een nieuwe aardbeving overnachtten Wael en zijn gezin de eerste paar nachten in de auto.  

Wael en zijn collega's zijn snel weer aan de slag gegaan “In het begin heb ik geprobeerd zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Dat was veel werk, want beschadigde en ingestorte gebouwen liggen overal verspreid in de stad. Daarnaast waren duizenden families op zoek naar onderdak in scholen, moskeeën, kerken of zelfs tuinen. We zijn meteen gestart met het uitdelen van hygiëne producten en eten en het regelen van onderdak.” 

Op dit moment is het team in Syrië nog steeds bezig met noodhulp naar aanleiding van de aardbeving. “Het terughalen van de herinneringen aan de aardbeving zorgt ervoor dat ik me verantwoordelijk voel, niet alleen voor mijn eigen gezin, maar voor alle getroffenen. Iedereen is op de een of andere manier getroffen, zij het op verschillende niveaus. Ons motto is dat we ‘blijven en leveren’. Dat dwingt me om ervoor te zorgen dat ik veilig blijf om anderen te kunnen voorzien in hun behoeften.” 

Syrie_2023_uitdelen hygiene-min

Het team in Syrië is moe en leeft in constante angst voor een volgende ramp, maar hoop en geloof zorgen ervoor dat ze toch door kunnen gaan.  

Een oorlog of ramp laat diepe sporen na. Veel vluchtelingen hebben psychische klachten doordat ze verschrikkelijke dingen hebben gezien of meegemaakt. Samen willen we hen helpen hun huis en leven weer op te bouwen. Help je mee?

Ja, ik help mensen die alles kwijt zijn weer vooruit te kijken

Dankzij jouw steun krijgen mensen na een ramp de kans om weer naar de toekomst te kijken. Voor 35,- help je bijvoorbeeld al één persoon met psychosociale hulp om zijn of haar trauma's te verwerken. Je kunt ook als kerk of bedrijf doneren.