Skip to main content

ZBA-team biedt hoop in Burundi 

Waarom zou je als ondernemer ZOA willen steunen? Waarom zou je betrokken willen zijn bij projecten die pakweg 10.000 kilometer verderop liggen? Carl Drenth van het ZOA Business Ambassadors-team Burundi heeft een duidelijk antwoord: “Het vooruithelpen en ondersteunen van mensen zodat ze een waardig leven kunnen leiden. Daar doen we het voor!”

ZBA-team Burundi:

'We willen graag een steuntje in de rug zijn’

“Ons doel? Een steentje bijdragen aan projecten in Burundi in een van de armste landen van de wereld, waardoor mensen lichtpuntjes zien om door te gaan”, aldus ondernemer Erwin Westerik van het ZBA-team Burundi dat pas naar dit land op reis is geweest.

Het was een bewogen reis, waarop de betrokken ondernemers veel ellende, armoede en verdriet zijn tegengekomen. Maar ook vreugde, veerkracht en vooruitgang. “Het was de vierde keer dat ik in Burundi was en ik zie een duidelijke verbetering in de dorpen waar de projecten van ZOA draaien. De aanpak van ZOA werkt. Ik zie mensen groeien en genieten.”, zegt Carl vol elan.    

Het reisgezelschap bestond uit Jos Koppelaar, directeur van CareConnections; Carl Drenth, directievoorzitter van Alfa Accountants en Adviseurs; Joan Horbeek, drilling manager bij ONE-Dyas, en zijn vrouw Marjan; Erwin Westerik, eigenaar van Interhave; Machiel Karels, partner/eigenaar van Buro Loo, en zijn vrouw Annemarie.

ZBA-team Burundi

“Vol enthousiasme liet een vrouw in het dorp Kamakara zien welke meubels ze voor het eerst heeft kunnen kopen, dankzij PIP. En aan het einde van de middag nam ze ons mee naar de markt waar ze spulletjes verkoopt”, vertelt Machiel. “Zij representeert voor ons de hoop die er in dit land is, ondanks de vaak armoedige omstandigheden. Als we hen faciliteren, kunnen er mooie dingen ontstaan."

Deelnemende gezinnen aan het PIP-project, ofwel ‘Plan Intégré du Paysan’, maken een driejarenplan, waarbij zij hun huidige situatie en gewenste situatie tekenen en opschrijven. Ook maken zij een concreet en haalbaar plan hoe ze dit kunnen bereiken met inzet van eigen middelen en capaciteit. Hierdoor leren ze hoe ze als gezin kunnen investeren in bijvoorbeeld duurzame landbouw en hoe ze hun bedrijfje veerkrachtig maken. De ZBA-groep bezocht in Burundi onder meer de ZOA-projecten in Karurama en Kamakara, waar PIP veel succes heeft en jongeren een vakopleiding/training kunnen volgen.

Lees hier meer over het werk van ZOA in Burundi. 

Hoe zijn de ondernemers betrokken geraakt bij ZOA? Even een tafelrondje voordat ze naar Burundi afreisden.

Joan: “Op m’n zestigste verjaardag vroeg ik geen persoonlijke cadeaus, maar wilde ik graag een bijdrage voor waterputten in Tsjaad en Liberia. En in Liberia zat ZOA. Wat me aanspreekt in ZOA is dat onze donaties echt ter plekke bij de mensen in nood terechtkomen en niet blijven hangen bij een directeur of in mooi gebouw worden gestoken. Als we mensen kunnen helpen een beter leven te krijgen, dan wil ik dat met raad en daad doen. We hebben het heel goed met z’n allen, dat wil ik graag delen.”

 

Marjan: “Ik heb dezelfde inborst: deel wat je hebt met een ander. Daar maak je niet alleen een ander blij mee, maar ook jezelf. Als kind was ik me er al van bewust dat anderen het soms minder hebben, bijvoorbeeld doordat kinderen bij ons thuis wilden spelen omdat we chocoladekoeken hadden. Je hebt er zelf geen invloed op waar je wieg heeft gestaan. Wat is mooier dan als je meer geluk hebt daarvan te delen?”

Carl: “Ik leef in een mooie bubbel: woon al vijftig jaar in dezelfde regio, voetbal al net zo lang bij dezelfde vereniging, ben dertig jaar getrouwd en werk al 35 jaar bij Alfa – en in die bubbel doe ik mijn ding. Maar ik wilde ruimer om me heen kijken. Dat doe ik sinds 2011, toen ZOA op mijn pad kwam. Sinds die tijd heb ik gezien dat ZOA echt het verschil maakt. Dat geeft me een goed gevoel. Ik hoop dat ik met mijn expertise wat kan betekenen voor een ander én ik kom met deze reis op een plek in de wereld waar ik anders nooit zal komen.”

Jos: “Ik heb niet zozeer voor ZOA gekozen, maar ben ermee in aanraking gekomen,  Maar al toen ik klein was, hoorde ik over ZOA. Een christelijke organisatie die me als christen aanspreekt. Ik heb het vertrouwen dat het geld dat je aan deze club besteedt, écht bij de mensen terechtkomt. En met deze reis wil ik nu ook graag zien hoe mensen zelf die projecten ervaren.”

Erwin: “Door de kruidnotenactie kwam ik in contact met ZOA. Iemand belde mij daarna op en zo ben ik de ZBA-groep Burundi binnengerold. Wat mij aanspreekt is dat je écht kan meedenken en meewerken aan het realiseren van de doelen die mensen zich met PIP stellen. Mooi om de projecten zelf te zien en je opnieuw te laten inspireren.”

Machiel: “ZOA is van jongs af aan altijd al een begrip voor me geweest, want mijn tante werkte bij deze organisatie. Daarnaast heb ik een collega wiens vrouw bij ZOA werkt. Ten derde werkt ons bedrijf aan duurzaamheid en ZOA werkt hard om mensen te helpen om klimaatveranderingen het hoofd te bieden, dus dat valt goed samen. Met de ZBA-reis naar Burundi wil ik uit mijn westerse bubbel komen. Want met je mond en hoofd kun je wel zeggen hoe erg het allemaal is, maar ik wil het zelf ervaren. Niet alleen mijn christenplicht doen, maar ook de pure noodzaak in mijn buik voelen.”

Annemarie: “Ik wil eveneens zien hoe ZOA mensen helpt om een bestaan op te bouwen. Dat weet je wel uit de verhalen – ik ken ZOA ook van de kruidnotenactie en via Machiels familie – maar als je dat met eigen ogen ziet, hoe mensen vanuit het niets de mogelijkheid krijgen om zelfvoorzienend te worden en dat je daaraan mag bijdragen, ja, dat lijkt me gewoon heel mooi.”

Voor een impressie van de reis, lees het artikel in het eerstvolgende ZOA-magazine!

Het hart van de ZBA-groep Burundi zat voor de reis al op de goede plaats, maar is na de reis nog sneller gaan kloppen voor de kwetsbare mens in nood in Burundi.

Machiel en Annemarie: “We wandelden door dorpjes die je daarvoor alleen maar in het ZOA-magazine zag staan”, zegt Machiel. “We ervoeren de pijn van de mensen, hun armoede, bijvoorbeeld bij iemand die de stoeprand borstelde. Tegelijk ervoeren we ook echt in ons hart en gevoel hoe mooi de impact is van de ZOA-projecten in mensenlevens.” Annemarie vult aan: “We snappen nu veel meer van deze projecten omdat je ter plekke bent geweest. Wat ik ook heel mooi vind, is dat ZOA niet alleen naar de korte termijn kijkt – met noodhulp – maar ook naar de lange termijn. Het is de bedoeling dat mensen zelf aan de slag gaan en een toekomst kunnen opbouwen.” Machiel: “Binnen ons bedrijf draait het ook niet meer om de vraag waarom we ZOA in Burundi steunen, maar hoe gaan we nu verder? We willen nu voortgaan met bouwen.”

Erwin geeft aan dat de reis in zijn top 10 van reizen staat. “Enerzijds heb ik een ontspannen week gehad, mede door de goede organisatie van ZOA, anderzijds heb ik veel ellende gezien. Of we daar als ZBA-groep iets aan kunnen doen? Absoluut, daar heb ik geen twijfel over. Aan deze tafel met Nederlandse ondernemers zit bij elkaar honderd jaar ervaring. Samen kunnen we heel veel doen voor mensen in armoede. Ik richtte me tijdens deze reis op de kansen en talenten, de lichtjes. En ik zag ze ook: de sterretjes aan de hemel, mensen die zich met hart en ziel inzetten om iets van hun leven te maken. Dat is bemoedigend.”

Joan en Marjan: “Ze zeiden tegen ons: je gaat het ondervinden”, herinnert Joan zich. “Nou, we hebben het ondervonden deze reis! Heel veel gedachten en emoties kwamen los. Ook de gesprekken binnen de groep waren ongekend fijn en open.” Marjan: “In andere landen hebben we ook armoede gezien, maar het raakte me dat veel mensen maar één keer op een dag kunnen eten of dat schoon drinkwater niet voorhanden is. Ook had ik gedacht dat ik veel blije kindergezichten zou zien, maar de eerste dag zag ik vooral kinderen triest uit hun ogen kijken. Vroeger zei mijn baas: ‘Jij wilt de hele wereld redden, dat gaat je nooit lukken.’ Ik denk, ja, het is inderdaad een druppel. Maar alle beetjes helpen, zeker als we het met elkaar doen.”
Joan vult aan: “We werden feestelijk onthaald, terwijl we dat helemaal niet verdiend hebben. Wij geven bij lange na niet wat we kunnen geven, en toch waren mensen zo ongelofelijk blij dat ze een stap verder waren gekomen in hun leven. Dat raakte me enorm.”

Jos: “Het was een mooie week. De vraag ‘Wat heb je nodig om te kunnen leven?’ sprong er voor mij telkens uit. Denk aan toegang tot medische zorg, kleding en onderwijs voor je kinderen, drie keer per dag eten voor je gezin. Dat is voor de mensen in Burundi waardig leven.”

Carl: “Als ZBA-team hebben wij lastige en soms ook emotionele momenten gehad door wat we zagen, maar we genoten tevens van de veerkracht van de Burundezen. Prachtig aan die PIP-projecten is dat het proces doorgaat, terwijl ZOA al weg is uit sommige dorpen. Het is een doorlopend verhaal: mensen pakken er een papier bij en stellen nieuwe doelen. Ze hebben ervaren dat PIP werkt: dat er minder kindersterfte is, toegang tot schoon drinkwater en onderwijs, meer eten, meer hoop én toekomst. Zo mooi om hieraan mee te werken!”

Wil je als ondernemer betrokken raken bij ZOA's werk? Neem dan contact op met: Yolenta Pater - Relatiemanager bij ZOA.

Stuur een mail naar Yolenta