Skip to main content
vluchten voor geweld en terreur

'Als je vlucht voor geweld, speelt er meer dan enkel het opgelopen trauma' 

Wereldwijd vluchten miljoenen mensen voor geweld en terreur. Wat is de impact op je als mens, als je geweld of terreur aan de lijve hebt ondervonden? Als je vervolgens een – vaak ellendige – reis moet maken op zoek naar veiligheid? ZOA vroeg het psychiater Pim Scholte. 

Psychiater PIM scholte:

'Je verliest alles wat je leven betekenis geeft'

Meer dan 100 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht, waaronder velen voor geweld en terreur. Oekraïners en Jemenieten die de oorlog ontvluchten, maar ook families die huis en haard achterlaten vanwege repressie en vervolging. Die keuze is niet makkelijk gemaakt, vertelt Pim Scholte. Als psychiater heeft hij veel ervaring met het bieden van psychosociale hulp aan vluchtelingen.

“Mensen verlaten niet graag huis en haard”, vertelt Scholte. “Als het echt gevaarlijk wordt, is veiligheid de allerbelangrijkste drijfveer om alles achter te laten. De reis begint voor veel vluchtelingen vaak onvoorbereid, als zij acuut besluiten te vluchten.”

In Nederland ziet Scholte met name veel vluchtelingen afkomstig uit Sub-Sahara Afrika en het Midden-Oosten. “Dit zijn mensen uit landen die eigenlijk chronisch instabiel zijn of waar binnenlands geweld wordt gepleegd. In verschillende landen in deze regio’s zijn terreurorganisaties actief.

Pim Scholte

Wat doet geweld en terreur met deze mensen?

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, vertelt Scholte. “In de eerste plaats is er altijd trauma aanwezig als je persoonlijk geweld hebt meegemaakt”, legt hij uit. “Bij een trauma is er iets gebeurd dat buiten de normale reeks van ervaringen in je leven valt. Het is iets dat niet past binnen wat je tot nu toe hebt kunnen begrijpen van het leven, ook omdat het vaak gepaard gaat met sterke emoties als angst, afschuw, walging, schrik, kwaadheid en machteloosheid.” Dat kan een ziektebeeld als posttraumatisch stressstoornis (PTSS) veroorzaken.

Getraumatiseerde mensen kunnen volgens Scholte niet terugdenken aan een herinnering, zonder emotioneel overhoop te worden gehaald. “Daarnaast heb je het terugdenken zelf niet in de hand, want de traumatische herinnering kan op allerlei manieren worden getriggerd”, vertelt hij. “Die triggers probeer je dan te vermijden, wat kan leiden tot terugtrekgedrag, vervreemding en eenzaamheid. Het kan ook leiden tot een totaal gebrek aan vertrouwen in de hele mensheid en vertrouwen in jezelf.”

Veerkracht 

Bij mensen die soms wel maanden tot jaren rondzwerven om geweld te ontvluchten, lijkt het proces van trauma in zekere zin ‘vertraagd’ te worden. “Ze hebben een ontzettende weerbaarheid en veerkracht om misschien juist niet in het trauma te zitten, totdat ze daar ruimte of veiligheid voor krijgen.”

Oekraine

Verliezen van sociale rollen

Als je vlucht voor geweld en terreur speelt er meer dan enkel het opgelopen trauma. Scholte: “Je verliest alles wat je leven betekenis geeft. Behalve de mensen die je liefhebt en je huis, verlies je ook sociale rollen die hebt. De betekenis die je hebt voor je gemeenschap en de betekenis die je hebt in je werk. Het zijn die dingen waar je zelfrespect uit ontleent, waar je het respect van andere mensen door krijgt, waardoor je wordt herkend en erkend door andere mensen.”

Zo word je een onbekende, zegt hij, waarvan niemand weet wat je eigenlijk in je mars hebt. Aan wie niemand herinneringen heeft. Mensen die gevlucht zijn voor geweld of terreur en soms blijvend in vluchtelingenkampen leven, moeten dit volgens Scholte weer opnieuw opbouwen. “Dat is een enorme klus, niet alleen door alle sociale problemen die vluchtelingen tegenkomen op de plek van bestemming maar ook door de gevolgen van mogelijke traumatische gebeurtenissen.”

Dagelijkse stress in het leven van vluchtelingen is vaak een veel grotere motor voor een slechte mentale toestand dan de ondergane trauma’s, zegt Scholte. “Stress stapelt zich op. Meestal krijg je dan naar verloop van tijd een burn-out, emotionele moeheid, lusteloosheid en soms ook depressiviteit. Dat moet je meenemen in de benadering van vluchtelingen die je behandelt of hulp zou willen geven.”

Groepstherapieën

In de praktijk kunnen groepstherapieën, zoals ZOA die in verschillende landen aanbiedt, hierbij goed helpen. “Onderlinge dialogen in een groep kunnen ondersteuning bieden, zodat vluchtelingen in het dagelijks leven weer dingen kunnen oppakken die van belang zijn voor een betekenisvol leven.” Dit kunnen volgens Scholte kleine dingen zijn die binnen de reikwijdte liggen van zaken waar je invloed op kunt uitoefenen. “Wat zijn je kernwaarden, waar ligt nog je kracht? Dat zijn belangrijke vragen.”

psychosociale hulp

Een andere belangrijke vraag is of vluchtelingen het gevoel van veiligheid weer terug kunnen krijgen, na traumatische gebeurtenissen en dagelijkse stress. Dat is mogelijk, zegt Scholte, maar alleen als je ooit veiligheid hebt gekend in je leven. “De actuele omstandigheden moeten wel zo zijn dat je dat je fysieke en sociale veiligheid kunt ervaren”, zegt hij.

Biografie 

Pim Scholte is psychiater. Tijdens zijn loopbaan in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam richtte hij zich onder andere op het behandelen van vluchtelingen, asielzoekers en slachtoffers van mensenhandel. Op dit moment is hij onder meer voorzitter van het bestuur van Antares Foundation. Antares Foundation ondersteunt organisaties, zoals ZOA, op het gebied van psychosociale vraagstukken. Daarnaast helpen ze organisaties om op een functionele en duurzame manier hun medewerkers te ondersteunen en zo een overmaat aan psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen.

Doneer en help slachtoffers van terreur en geweld

Met een gift van € 25 ontvangt bijvoorbeeld één kind een maand lang psychosociale hulp om zijn of haar trauma’s te verwerken.