Skip to main content

Vijf oorzaken van de wereldwijde voedselcrisis

Alleen al in 2022 lijden 47 miljoen méér mensen extreme honger. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? We vertellen vijf oorzaken van de voedselcrisis.

Doneer nu

cocktail van ellende

Miljoenen méér mensen lijden honger

Wereldwijd is een ernstige voedselcrisis gaande. Slachtoffers hebben dringend voedselhulp nodig, onder wie miljoenen jonge kinderen. Hoe heeft het zover kunnen komen? 

De gevolgen van de voedselcrisis zijn enorm. Op dit moment lijden ongeveer 828 miljoen mensen honger en voor ongeveer 50 miljoen mensen dreigt een hongersnood (bron: WFP). In dit artikel zetten we de belangrijkste oorzaken van de voedselramp voor je op een rij.

1. Klimaatverandering

Wereldwijd zijn de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker merkbaar - met name de landen rondom de evenaar ondervinden grote problemen. Juist hier is de bevolking grotendeels afhankelijk van landbouw voor voedselvoorziening. Door bijvoorbeeld extreme droogte of overstromingen mislukken oogsten en sterft vee massaal, met voedselschaarste tot gevolg. ZOA-medewerker Milou de Bruijne vertelt: "Zuid-Sudan maakt sinds de onafhankelijkheid in 2011 de ergste voedselcrisis mee, onder meer door overstromingen. Sommige mensen eten zelfs graszaden om te overleven." 

2. Conflict

De grootste aanjager van voedselschaarste is conflict. Maar liefst 60 procent van de mensen die honger lijden woont in oorlogs- en conflictgebieden. Dat conflict leidt tot voedselschaarste heeft verschillende redenen. Zo slaan mensen bijvoorbeeld op de vlucht voor conflict, waardoor ze hun inkomstenbron verliezen. Maar conflict zorgt er ook voor dat de distributie van voedsel verstoord of zelfs volledig platgelegd wordt. Dat zien we bijvoorbeeld bij de graanexport uit Oekraïne.

3. De oorlog in Oekraïne

Een andere grote veroorzaker van voedselschaarste is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Beide landen behoren tot de grootste graanexporteurs ter wereld en leveren ook andere belangrijke voedingsmiddelen. Rusland heeft de graanexport uit Oekraïne grotendeels platgelegd, wat met name in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zorgt voor tekorten. Daarnaast worden economieën van veel landen hard geraakt door de oorlog. Door onder meer stijgende voedselprijzen lijden meer mensen honger.

4. Torenhoge inflatie

De wereld heeft te maken met een van de grootste inflatiestijgingen van de afgelopen 30 jaar. Met hetzelfde geld kunnen mensen minder kopen, waaronder dus ook voedsel. Met name in arme landen leidt dit tot grote problemen. Bijvoorbeeld in Ethiopië, waar de inflatie op dit moment 34 procent is. "De verwachting is dat de inflatie verder zal stijgen door kleinere lokale oogsten en een waardedaling van de Ethiopische munt," vertelt ZOA-medewerker Dawn Hoyle vanuit Ethiopië. "Volgens actuele cijfers van de VN zijn 16 miljoen mensen op dit moment in nood. In Tigray sterven zelfs mensen door voedseltekorten."

5. De naweeën van de coronapandemie

De economische gevolgen van de coronapandemie zijn wereldwijd nog altijd voelbaar. Onder andere lock downs hebben geleid tot baanverlies en meer armoede. Herstel van economieën in kwetsbare landen gaat moeizaam en mensen hebben vaak te weinig financiële middelen om aan voedsel te komen.

De voedselcrisis dreigt steeds erger te worden en tot overmaat van ramp is er steeds minder geld beschikbaar voor acute voedselhulp. Het Wereldvoedselprogramma van de VN – dat voedsel uitdeelt aan vluchtelingen – heeft het quotum per persoon zelfs naar beneden bij moeten stellen vanwege geldtekort. Ook hebben veel grote fondsen extra geld voor hulp in Oekraïne ter beschikking gesteld, wat leidt tot minder geld voor andere crises. 

Acute voedselhulp is nodig om mensenlevens te sparen. Help je mee?

Doneer en help met acute voedselhulp

Samen kunnen we de slachtoffers van de voedselcrisis helpen met acute voedselhulp. Voor 39,50 euro help je bijvoorbeeld één gezin met een voedselpakket voor twee weken.