Skip to main content

Wat is er aan de hand in de Hoorn van Afrika?

In de Hoorn van Afrika, het gebied waar Kenia, Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Somalië liggen, is al een aantal jaar nauwelijks regen gevallen. Volgens het Wereldvoedselprogramma is het de ergste droogte sinds 1981. Inge Vos, voedselexpert van ZOA, vertelt wat er aan de hand is, en op welke manier ZOA helpt.

INGE VOS OVER ALARMERENDE SITUATIE

'Langdurige droogte en extreme prijsstijgingen veroorzaken crisissituatie'

Volgens het Wereldvoedselprogramma is het de ergste droogte sinds 1981: de Hoorn van Afrika wordt al jarenlang geteisterd door droogte. Inge Vos, voedselexpert van ZOA, vertelt wat er aan de hand is en op welke manier ZOA helpt.

In gebieden waar het merendeel van de bevolking leeft van landbouw en veeteelt, is regen van levensbelang. De Hoorn van Afrika heeft vaker periodes van droogte gekend, maar de situatie is dit keer anders, vertelt Inge. “Doordat het nu al zo’n lange tijd achter elkaar droog is, is er nog amper vegetatie. Het gevolg is dat het vee massaal sterft. De waterbronnen drogen op. Deze langdurige droogte heeft gigantische consequenties. Overal ter wereld zien we de gevolgen van klimaatverandering. Maar het zijn de meest kwetsbaren die geen buffer hebben om deze crisis op te vangen.”

Stijgende prijzen

Naast de droogte spelen er nog andere crises mee die de situatie verergeren. Inge: “Veel landen in de Hoorn van Afrika zijn voor de import van graan en mais grotendeels afhankelijk van Oekraïne en Rusland. Door de oorlog zijn de brandstof- en voedselprijzen bovendien enorm gestegen. Het is voor veel inwoners van deze regio daarmee onbetaalbaar geworden. Daarbij zijn de mensen nog maar net bijgekomen van de wereldwijde pandemie waardoor ze veel inkomsten zijn misgelopen. Zo konden ze door de beperkingen niet of veel minder werken of producten verkopen op de markt.”

Overlevingsstrategie

“Wat je in zo’n crisissituatie ziet gebeuren, is dat mensen zoeken naar manieren om te overleven. Dat begint met het aanpassen van hun eetpatroon door in plaats van twee keer per dag nog maar één keer per dag te eten”, vertelt Inge. “Ook vertrekken jonge mannen naar de stad op zoek naar manieren om wat geld te verdienen. Vervolgens gaan mensen de weinige goederen die ze hebben, verkopen. Denk aan gereedschap om het land te bewerken. Maar daarmee komen ze op langere termijn nog meer in de problemen, want als er weer regen valt, kunnen ze hun land niet bewerken.”

Omdat water essentieel is om te overleven, repareert ZOA o.a. waterpompen. “Ook verspreiden we waterfilters, zodat mensen het weinige water dat nog beschikbaar is, veilig kunnen drinken. Daarnaast delen we cash uit op plekken waar nog een lokale markt functioneert, zodat mensen wat voedsel kunnen kopen. De oorlog in Oekraïne laat ook zien dat landen die voor hun voedselsysteem afhankelijk zijn van import, heel kwetsbaar zijn. Daarom zoeken we naar manieren om meer lokaal te produceren, zodat schokken op wereldschaal beter opgevangen kunnen worden.”

Mensen weerbaar maken

Maar ook lokale landbouw is natuurlijk afhankelijk van regen. “Al in 2017, toen ik bij ZOA begon, spraken we in ons werk en internationale netwerk over droogte in deze regio. Lange tijd lag de nadruk op noodhulp, maar een langetermijnstrategie is steeds belangrijker geworden. De droogtes nemen namelijk toe en duren steeds langer.” Zo werkt ZOA aan meer biodiversiteit, het beschermen en herplanten van bomen en het inzetten van gewassen die beter bestand zijn tegen droogte. “Alles draait om de vraag: hoe zorg je ervoor dat mensen weerbaarder worden?”

Doneer en steun slachtoffers van extreme droogte

Samen kunnen we er zijn voor de meest kwetsbaren die lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Door hen te helpen weerbaar te worden, kunnen we voorkomen dat zij moeten vluchten. Help je mee?