Skip to main content
Lachende kinderen met een ZOA medewerker in Jemen

Abdul in Jemen: 'Ik kreeg weer hoop toen ZOA kwam' 

Met de verkoop van hout dat hij hoog in de bergen kapte, probeerde Abdul* uit Jemen wat geld voor zijn gezin bij elkaar te sprokkelen. Nu eet hij samen met zijn vrouw en zeven kinderen van de groenten die ze met z'n allen verbouwen.

'deze hulp beschermt ons leven'

Genoeg te eten van eigen oogst

“Ik kreeg weer hoop toen ZOA in onze omgeving kwam helpen”, vertelt de 38-jarige Abdul uit het dorp Al Nukhila in JemenDe frisgroene groentesoort okra staat er mooi bij op zijn land. Samen met zijn vrouw en zeven kinderen werkt hij hard om de oogst tot een succes te maken. Dat lijkt goed te gaan: van de eerste oogst kon het hele gezin eten.

Nog maar pas geleden zag zijn leven er heel anders uit, vertelt Abdul. Het gezin moest rondkomen van het kleine beetje geld dat hij bijeen sprokkelde met de verkoop van brandhout in de stad. “Ik trok vaak de bergen in om daar bomen te kappen”, zegt hij. Het hout droeg hij op zijn rug mee naar beneden, om het voor minder dan 10 euro per zak te verkopen. “Het was heel moeilijk en gevaarlijk werk. En soms kwam ik ook nog met lege handen weer terug als de verkoop niet slaagde.”

Het is voor veel Jemenieten erg moeilijk het hoofd boven water te houden. Tien miljoen mensen in het land leven op het randje van de hongerdood. Aan het conflict dat er sinds 2015 woedt, lijkt geen einde te komen. Mensen in het land hebben dringend behoefte aan voedsel en schoon drinkwater. Daar zet ZOA zich dan ook vooral voor in.

Training en contant geld

Voor Abdul maakte de komst van ZOA naar zijn omgeving een groot verschil. Hij kreeg zaden en gereedschappen, en volgde een training voor de verbouw van groenten. In augustus plantte hij de eerste zaden; kort later oogstte hij de eerste okra.

ZOA steunt het gezin ook met contant geld: twee keer ontvingen ze een bedrag van zo’n 160 euro om eten en andere basisbenodigdheden van te kopen. “Mijn kinderen zijn hier zo blij mee”, vertelt hij. Het gezin is van plan de moestuin flink uit te breiden, zodat ze in de toekomst meer groenten kunnen oogsten. “Met de hulp van ZOA krijgen we precies wat we nodig hebben. Het is alsof onze pijnlijke wond nu verzorgd wordt. Deze hulp beschermt ons leven.”

*Omwille van zijn veiligheid is zijn naam veranderd.

Voor miljoenen vluchtelingen is dagelijks brood verre van vanzelfsprekend. Samen kunnen we er zijn voor mensen als Abdul, met voedselpakketten of middelen om eten te kopen. Dit geeft hen weer hoop voor de toekomst. Help jij mee?

Ja, ik help mee en doneer voor mensen die honger hebben.

Met een gift van 32 euro help je bijvoorbeeld een gezin met een voedselpakket voor vier weken.