Skip to main content
Huilende baby in Colombia

ZOA-medewerker Roger in Colombia: ‘Vooral zwangeren en baby’s zijn ondervoed’

Het aantal Colombianen met honger is in een jaar tijd gegroeid naar 6.2 miljoen! Dit is een toename van maar liefst 158 procent ten opzichte van 2020. Een groot deel hiervan heeft acuut hulp nodig. “Ik zie heel veel nood”, zegt onze lokale medewerker Roger Barliza. Hij praat ons bij over de huidige situatie in het land.

Doneer nu

Honger grijpt om zich heen

Kwetsbare mensen worden het hardst geraakt

Ondervoeding is met name een groot probleem in La Guajira, een woestijngebied in het noordelijke deel van het land dat grenst aan Venezuela. Hier woont de grootste inheemse groep van Colombia, de Wayuu. Vooral zwangere vrouwen, zuigelingen en vrouwen die borstvoeding geven, raken ondervoed. De toenemende honger komt onder meer door klimaatverandering, waar deze regio erg gevoelig voor is. 

ZOA-medewerker Roger Barliza is afkomstig uit La Guajira. Ik werk mee aan het voedselhulpproject voor gemeenschappen in Guajira. Het woestijnachtige gebied heeft een tekort aan water en de vegetatie bestaat voornamelijk uit cactussen, cactusvijgen, trupillo's en olijfbomen. In de gemeenschappen waar we werken en die we bezoeken, zie ik heel veel nood. Er zijn veel kinderen met ondergewicht. Ouderen en mensen met een handicap brengen hun dagen als gevolg van honger en uitputting vaak door in hun hangmat. Of ze worden in kruiwagens van de ene naar de andere plek verplaatst.”

Klimaatverandering leidt tot droogte

Het dieet van deze bevolking bestaat uit lokale dranken en voedsel, zoals chicha en mazamorra wat gemaakt wordt van maïs en geitenmelk. Roger: “Mensen moeten wel één of twee uur lopen om water te halen uit een bron. Klimaatverandering zorgt ervoor dat de droogteperioden langer worden. Er valt weinig neerslag of het regent maar kort. Dit beïnvloedt onze manier van bestaan, namelijk onze landbouw en het fokken van geiten en schapen. Maar we zijn hier wel afhankelijk van. Het inkomen van veel gezinnen is gedaald. Gezinnen proberen zich aan te passen door minder maaltijden per dag te eten. Ze lijden honger en raken ondervoed. Ik ben blij dat we met ZOA kunnen helpen om de situaties van gezinnen te verbeteren, maar helaas is de hulpvraag vele malen groter dan die waarin wij kunnen voorzien.”

ZOA medewerker praat met mensen in Colombia

Vicieuze cirkel

De lokale medewerkers maken zich dan ook grote zorgen. Honger betekent niet alleen nu een lege maag, het heeft ook verwoestende gevolgen. “Ondervoeding belemmert de gezonde ontwikkeling van de hersenen. Als er geen hulp komt, dreigen hele generaties in een vicieuze cirkel van onderontwikkeling terecht te komen. Daarom hopen we dat deze mensen niet vergeten worden, voor nu en de toekomst van Colombia.”

Wat is er aan de hand in Colombia?