1. Meer dan de helft van alle Syriërs is gevlucht
In totaal zijn 13,6 miljoen mensen op de vlucht, meer dan de helft van alle inwoners. Daarmee is Syrië het land met het grootste aantal vluchtelingen ter wereld. Ongeveer 80 procent van de vluchtelingen buiten de landsgrenzen wordt in de regio opgevangen.
In 2017 zijn zo’n 650.000 Syriërs teruggekeerd naar huis. Dit is in principe goed nieuws, maar weegt helaas lang niet op tegen de 1,8 miljoen die juist hun huis moesten ontvluchten.
2. Syrische kinderen kunnen vaak niet naar school
In Syrie is één op de vier scholen beschadigd, verwoest of gebruikt voor onderdak. Minder dan de helft van alle kinderen in de basisschoolleeftijd zijn ingeschreven bij een school en slechts een fractie van alle jongeren heeft toegang tot een middelbare of hogeschool. Bijna de helft (48%) van alle Syrische vluchtelingen is onder de 18 jaar.
3. De oorlog in Syrië duurt al meer dan 12 jaar
Deze oorlog duurt al langer dan de Tweede Wereldoorlog. Terwijl het conflict maar voortduurt, worden de problemen van de gevluchte families in en buiten Syrië alleen maar groter. Voor de media is de oorlog al lang niet meer actueel en dit land met haar inwoners, dreigt vergeten te worden. Dit heeft in die zeven jaar geleid tot meer dan 207.000 burgerslachtoffers, onder wie meer dan 25.000 kinderen
4. Syrische vluchtelingen leven niet in kampen
Alhoewel je bij het woord ‘vluchteling’ wellicht aan grote tentenkampen denkt, woont slechts 8% van de Syrische vluchtelingen in een vluchtelingenkamp. Het grootste gedeelte probeert zich in een stedelijke setting te vestigen. Dat klinkt misschien beter, maar in de praktijk wonen veel vluchtelingen in onafgebouwde huizen en betalen ze torenhoge huurprijzen terwijl ze geen inkomen hebben. Hiermee steken ze vaak zichzelf, maar ook vaak familie in andere landen diep in de schulden. Ook is het voor hulporganisaties veel lastiger om vluchtelingen te bereiken als ze opgaan in de massa van een grote stad.