Skip to main content
Water in Jemen

Cholera in Jemen

Meer dan een miljoen van de 33 miljoen mensen in Jemen lijdt op dit moment aan cholera. De epidemie komt bovenop de vele andere problemen waar de Jemenieten al jaren mee kampen.

Jaap van Kranenburg van ZOA leed zelf aan cholera

‘Jemenieten kunnen zich geen goede zorg veroorloven’

“We moeten met zijn allen de schouders eronder zetten om deze nare ziekte uit te bannen”, zegt Jaap van Kranenburg van ZOA, die sinds maart 2023 in Jemen woont. Onlangs werd hij zelf geveld door cholera, een bacteriële infectieziekte waar op dit moment een miljoen Jemenieten aan lijden.

Jemen is de laatste tijd regelmatig in het nieuws, met name door alle perikelen rond scheepvaart op de Rode Zee. Toch laat het nieuws maar een fractie zien van de vele zaken en problemen die spelen in Jemen. In het land woedt al jaren oorlog en de vooruitzichten op duurzame vrede zijn nog niet in zicht.

ZOA werkt sinds 2012 in Jemen. In moeilijke omstandigheden werken ZOA-teams in zowel het gebied onder controle van de Houthis (de-facto autoriteiten) in het noordwesten van het land en het gebied onder controle van de internationaal erkende overheid. ZOA heeft in Jemen verschillende projecten, met name op het gebied van voedselzekerheid en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Cholera

De cholera-epidemie komt boven op de vele andere problemen waar Jemenieten al jaren mee te kampen hebben. De ziekte wordt gekenmerkt door hevige en waterige diarree. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Dit kan oplopen tot een liter per uur. De behandeling bestaat uit herstellen van het vochtverlies (Bron: RIVM), eventueel aangevuld met antibiotica.

Van de grofweg 33 miljoen inwoners wordt geschat dat er meer dan miljoen momenteel aan cholera lijden (Bron: OCHA 2024). De overheid heeft een actieplan gemaakt en vraagt hulporganisaties om prioriteit te geven aan de bestrijding van cholera. Met man en macht wordt hieraan gewerkt, maar de epidemie laat zich niet makkelijk verslaan.

Man drinkt water in Jemen

Ziek

ZOA-medewerker Jaap van Kranenburg ondervond dit aan den lijve. Hij werkt al sinds maart 2023 voor ZOA in Jemen en werd onlangs zelf ziek. “Het was een kwestie van om het uur sprintjes trekken naar het toilet’ vertelt hij. ‘Na vier dagen ben ik toen naar de kliniek gegaan in Sana’a en daar werd inderdaad cholera vastgesteld. Ik kreeg doxycycline voorgeschreven en ORS tegen uitdroging. Vanaf de dag erna ben ik me beter gaan voelen.”

Jaap heeft geen idee hoe hij de ziekte heeft opgelopen. “Maar ik had wel alle mogelijkheden om goed uit te zieken. In het ZOA kantoor en het ZOA teamhuis waar ik woon, hebben we goede hygiëne en een hoop toiletten. Ik had ook constant goed drinkwater en thee voorradig. In de privékliniek waar ik naartoe ging, moest ik ongeveer 30,000 Jemeni riyals betalen, ongeveer 60 euro. Dit zijn zaken die niet elke Jemeniet zich kan veroorloven.”

Jaap

Realiteit

Cholera staat in Nederland bekend als een importziekte; in Jemen is het dagelijkse realiteit. “De verschillen tussen onze landen worden zo weer eens ontzettend benadrukt”, zegt Jaap. “Voor mij leidt dit tot dankbaarheid maar ook hoop voor Jemen. We moeten met zijn allen de schouders eronder zetten en deze nare ziekte uitbannen.” 

Jemen staat op nummer 5 in de Vergeten Lijst 2024 van ZOA. De landen mag je weer vergeten, maar vergeet de mensen niet. Zij hebben dringend hulp nodig. Geef jij voor voedsel, water of onderdak?

Doneer en help mensen in vergeten landen

Met jouw hulp zijn we in de vijf landen aanwezig om te helpen. We zorgen voor drinkwater, voedsel en een veilige slaapplek voor zoveel mogelijk mensen. Alleen al onze aanwezigheid geeft hen hoop en het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.